GROUNDING METODER

Formålet med metoden er, at opnå endnu større balance og harmoni i kroppen, blive tilpas afslappet i musklerne og komme bevidst i nuet. 

Metoden kan du i princippet træne når som helst og hvor som helst. Indtil metoden kan udføres rutinemæssigt, kan det være en fordel at udføre den sammen med brug af lydfilerne et sted, hvor du er alene og bedre kan være koncentreret. 

Balance er den centrale følelse i golf. Med balance i golf, er der tale om harmoni mellem din mentale balance og din fysiske balance – balance i alle aspekter i spillet og indre balance i dig. Når hjernen er i harmoni med kroppen, er den i stand til at kommunikere med musklerne på en nyttig måde, så musklerne kan udføre hjernens tanker og overbevisninger.

Når du ønsker at opnå denne balance og harmoni, kan du med fordel begynde at udføre en grounding metode, der kan hjælpe dig til at skabe endnu større stabilitet i kroppen. Grounding metoden kan følges op med vejrtrækning metoder samt mentale og fysiske balancemetoder med fokus på at føle, hvor dit mentale tyngdepunkt ligger.
Med grounding metoderne får du en harmoni, balance og tyngde i kroppen, som du kan tage med ud på golfbanen. Du lægger samtidig en god grund til videre udbygning med de øvrige metoder.

Grounding metoderne, som du kan udføre derhjemme – eller hvor du har tid og lyst, fx når du står i kø supermarkedet – skaber et godt grundlag for de fysiske balancemetoder.

I hvilke af følgende udsagn kan du genkende dig selv på golfbanen?
”Jeg er afslappet, rolig, sikker og modig”.
”Jeg har positive tanker og følelser”.
”Jeg tror på mig selv og har mod på at slå slagene”.
”Jeg er i stand til at vælge og handle hurtigt uden at stresse”.
”Jeg ser virkeligheden, som den er”.

Når vi beskriver mennesker, som er i balance og i stand til at bevare overblikket, bruger vi ofte udtrykkene "han har begge ben på jorden" eller "hun er helt nede på jorden".

Mennesker med disse egenskaber betegner vi ofte som autentiske, gode til at lytte og forstå samt siger deres mening på en rolig måde.
Det modsatte af jordnære mennesker er dem, der er hektiske, let går i panik, bliver stressede, er opfarende, let bryder sammen eller har svært ved at sidde stille, er rastløse og helst skal være i aktivitet – som kan have svært ved at bringe sig i balance i nuet.

Hvilken forskel er der på at spille golf med de to typer mennesker? Hvordan ser andre dig som golfspiller – og som menneske? Hvilken type golfspiller foretrækker du at gå sammen med?

Det er dine følelser, der viser dig, om du er tilpas afslappet og fokuseret på processen i det kommende slag.
Føler du spændinger, ømhed eller smerte i kroppen, kan du med bevidst opmærksomhed fokusere på at spænde musklen/området endnu mere og holde spændingen mens du tæller til 10. Slip spændingen og tag en dyb indånding helt ned under navlen og sig "jeg er" - ånd ud gennem munden og sig "tilpas afslappet".

Prøv at stille dig med let bøjede ben og forestil dig, du står på golfbanen, mens du flytter din opmærksomhed til fx fødderne og mærker fødderne stå godt fast i græsset. Arbejd med åndedrættet, mens du lader maven slappe fuldstændig af og fylde det, den nu engang fylder. Træk vejret roligt og dybt ind gennem næsen og ud gennem munden – og forestil dig eventuelt et billede af at du trækker vejret helt ned i tæerne. Når du mærker, at du er anspændt et sted, er det nogle gange nok at bevæge stedet for at få spændingen til at slippe.

Grounding – eller på dansk jordforbindelse – kan beskrives med, at du er bevidst om din tilstand på jorden. Du mærker, hvordan du ligger, står, sidder, går og trækker vejret. Når du er groundet, er du bevidst om virkeligheden, og at du befinder dig i nuet – du er opmærksom og bevidst tilstede.
En god jordforbindelse kan være afgørende for, om du er i stand til at komme i god kontakt med dig selv, og derfor kan det anbefales, at du jævnligt udfører grounding metoder. Der er flere forskellige fysiske metoder og teknikker, som kan forbedre din grounding.

Som golfspiller kan du specielt have glæde af at lave grounding metoder, fordi de hjælper dig til bevidst at være i nuet. Når du træner grounding metoder inden du går i gang med dit arbejde eller andre aktiviteter, i pauserne, efter arbejde eller når du husker på det i forskellige andre sammenhænge i løbet af dagen, behøver du kun at udføre øvelsen i en ganske kort version på golfbanen for at kunne opnå den samme fornemmelse af jordforbindelse og bevidsthed i nuet, inden du skal slå.

Grounding metode

Når du neutralstiller kroppen får du styr på dig selv og bliver endnu mere handlekraftig i situationen.

Gennemgå kroppen ”trinvis”.  
Begynd nedefra og opad.

Fødderne parallelstilles med en behagelig afstand, ikke for tæt, ikke for bredt.

Fordel vægten, så kroppen støtter lige meget på begge fødder.

Knæene bøjes let.

Hofterne centreres.

Brystkassen centreres, uden at løfte brystet eller hænge i brystet.

Skuldre og nakke rystes let for at fjerne spændinger.

Armene hænger ned langs kroppen og hænderne er naturligt åbne og afslappede.

Hovedet balancerer øverst, gå ansigtet efter for spændinger.

Nu forestiller du dig, at punktet øverst på hovedet er forbundet med en snor, der går fra navlen op
gennem kroppen og hovedet til punktet lige over dig, i loftet.

Saml begge hænder og læg dem på maven lige under navlen.


Træk vejret dybt ind så maven og hænderne bevæger sig ud.

Pust ud ved hjælp af mavemuskulaturen, så mave og hænder bevæger sig ind.

Når du fornemmer roen og nuets nærvær, flyttes hænderne, så de hænger løst ned langs siden.

Nu balancerer kroppen.


Kropssproget er dæmpet ned, og det talte ord får mere opmærksomhed.


Den neutraliserede krop er god som udgangspunkt for et aktivt kropssprog.

Du har en god basis for at lade kroppen tale det sprog, du selv har lyst til, at den skal tale.

Stillingen er god at vende tilbage til, når du har brug for ro i din formidling, dvs. når du holder pause i gestikulationen eller opdager uro i kroppen.
 

 
 

 
 
 
 
 
 

 

SPILLET MELLEM ØRERNE    -    2442 9774    -    lisbeth@spilletmellemoererne.dk    -    Enebærvej 1    -    5620 GLAMSBJERG    -    CVR 2902 2860