DE 5 FFFFF
 

 


Hører du til de golfere der hurtigt accepterer at bolden ligger, hvor den ligger og fokuserer på det næste slag, eller hører du til de golfere, der - ind i mellem eller ofte - får negative tanker, når bolden lander i søen, i roughen eller i skoven?
S
å kan du måske få glæde af strategien ”De 5 FFFFF” som kan hjælpe dig til at komme hurtigere videre efter et dårligt resultat.

Værktøjet ”De 5 FFFFF” kan illustreres med en golfhandske

De 5 FFFFF har du lige ved hånden - både på
golfbanen og i dit øvrige liv. Denne 5 trins strategi hjælper dig til at fokusere på ét slag ad gangen.

Første F er Find 2 muligheder (lillefingeren)
Uanset om du har negative eller nyttige tanker handler det om at komme i nu’et og i zonen i hvert eneste slag. Når din hjerne arbejder med 2 muligheder, er det umuligt at fokusere på
negative tanker, et tidligere slag, eller scoren.
De 2 muligheder kan fx være, hvor på
fairway eller green du helt specifikt ønsker at lande bolden. Det kan også være 2 muligheder for valg af kølle eller jern. Eller det kan være mulighederne for enten at spille sats eller sikkert. Jo mere specifik du bliver i dit valg, jo bedre muligheder har din hjerne og din krop for at gøre det, du ønsker.
Forestil dig at din hjerne arbejder på
samme måde som en GPS. Når du indtaster en specifik adresse regner GPS’en vejen ud. Er GPS’en indkodet med hurtigste rute, ja så regner den ud fra denne kodning.
Din hjerne er også
kodet med en masse overbevisninger (tanker du har gentaget igen og igen), mange vaner (det plejer jeg) og utallige tankemønstre (bare jeg ikke lander i søen). Først når du bliver bevidst om dine overbevisninger, vaner og tankemønstre, kan du ændre dem ved at sætte nye nyttige tanker ind, der bringer dig tættere på dit mål.
find først 2 muligheder og beslut så den mulighed, du fornemmer, er allerbedst.

Andet F er forberedelse (ring fingeren)

Det er her din preshot rutine kommer i spil. Om du driver, pitcher, chipper eller putter, så
har du sikkert faste rutiner inden du slår. Nogle golfere har lange rutiner andre har korte. Mærk efter, hvad der passer dig allerbedst. Er din rutine lang (spørg evt. dine medspillere), kan du med fordel forkorte den, ved at blive bevidst om de dele af dit sving, der er en vane det der ligger på rygraden og derfor ikke behøver være en bevidst del af din preshot rutine. For nogle golfere bliver preshot rutinen kortere og hurtigere jo mere specifikt der fokuseres på landingsstedet - til stor gavn for dem selv og deres medspillere.

Tredje F er Fyr den af (langemanden)
Her er der igen 2 muligheder.
Enten at være bevidst til stede i nuet (mindful) eller at være i FLOW.

Flowtilstanden handler om følelsen af at miste tid og sted fornemmelsen. Du slår bare. Vi kan ikke bevidst komme i flow, men vi kan give os de allerbedste muligheder for at komme i flow, fx ved at vide at der er styr på
alt det, der er vigtigt for os. Tøjet sidder som vi ønsker. Du har ingen sult eller tørst. Alt er bare helt som vi ønsker det, uden vi tænker over det.
Vi kan hurtigt bringes ud af FLOW tilstanden. En hveps der svirrer. Greenkeeperne tæt på. Snakkende medspillere m.m. Sker det, handler det om så
hurtigt som muligt at blive bevidst til stede i nuet i det, du gør MINDFUL.

Der er mange strategier til at v
ære mindful. En kan være at tage dybe vejrtrækninger - helt ned under navlen. Du trækker vejret ind gennem næsen, så både brystkassen og maven udvider sig, og tænker ”Jeg er….” og ånder ud gennem munden og tænker ”klar til at lande præcist…..”.
En anden strategi er at skifte fokus væk fra det der forstyrrede dig hen til specifikt fokus på
fx. rotationen i din krop, toppen af tilbagesvinget, udefra og ind, rytmen eller hvad du føler er mest nyttigt for at lande bolden præcist lige der, hvor du ønsker at den lander.

Fjerde F er feedback og feedforward (pegefingeren)
Feedback ser vi tilbage i tiden. Hvad gik særlig godt?
Feedforward ser vi frem i tiden. Endnu bedre når…?

Feedback er ofte et negativ tilbageblik på, hvad der skete. Det vi fokuserer på, får vi mere af. Når vi fokuserer på
det negative, vi har lavet, eller det negative resultat, er det det, vi styrker og bliver endnu bedre til. For at opnå en endnu bedre mental balance er det derfor nyttigt at fokusere på det, der var særligt godt ved processen eller slaget simpelthen for at få endnu mere af det gode i spil.
Du rammer fx bolden tyndt. Feedback: ”Hvad gik særlig godt? Jeg havde et specifikt landingsmål. Min preshot rutine passede mig perfekt. Jeg troede på
slaget”.

Feedforward: ”Endnu bedre når jeg tr
æder tilbage fra bolde, fordi jeg tvivler, i stedet for at slå ”anyway” (jeg oplever tvivlen, men slår alligevel). Eller ”Endnu bedre når jeg holder øjnene på bolden gennem hele svinget”.
Nu har du hjulpet din hjerne og dermed også
din krop til et nyt og nyttigt fokus fremadrettet, i stedet for at tage det negative slag eller det negative resultat videre til næste slag.
I starten kan det måske virke underligt for dig at holde fokus på
det, der er særlig godt. Jeg oplever mange golfere sige ”Nej, der var intet godt ved dette slag”. Hører du til dem, så er det selvfølgelig en udfordring i starten. Øvelse gør mester også i forhold til at skifte dine negative tanker ud med mere nyttige tanker - så du giver dig selv endnu større muligheder for at få det, du ønsker.

Femte og sidste F er frikvarter (tommelfingeren)
Efter hvert eneste slag, kan du med fordel give din hjerne et frikvarter, ved at slippe golfen for en stund og fokusere på
noget helt andet. Det kan være du trives med at snakke med dine medspillere, måske har du lyst til noget at drikke eller spise, eller du vælger at nyde omgivelserne, med både dyreliv, den smukke bane, vindens brise eller solens varme. Mærk efter, hvordan velvære og nydelse giver god energi, inden du fokuserer på det næste slag.
 
 

 
 
 
 
 
 

 

SPILLET MELLEM ØRERNE    -    2442 9774    -    lisbeth@spilletmellemoererne.dk    -    Enebærvej 1    -    5620 GLAMSBJERG    -    CVR 2902 2860